RAIMONDS ZOMMERS

VIENS NO VISVAIRĀK TITULĒTAJIEM ŠEFPAVĀRIEM LATVIJĀ

Par Raimondu un viņa zīmolu „Zommers”

Raimondu, restorāna „Entresol” šefpavāru, talantīgu jaunās paaudzes kulinārijas meistaru, gastronomijas konkursu uzvarētāju un interesantu ideju autoru, daudzi vairāk gan pazīst vienkārši kā Zommeru. Viņa uzvārds tagad ir kļuvis arī par zīmolu, ar kuru saistās modernā latviešu virtuve. Raimonds ar sirdi un dvēseli iestājas par vietējiem produktiem, no kuriem, liekot lietā arī citu tautu virtuvju, it sevišķi franču ēdienu gatavošanas tradīcijas, var radīt brīnišķīgus gardumus.

Raimonds ir no Kuldīgas puses, bet mācījies Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā. Tolaik tā skaitījusies viena no prestižākajām mācību iestādēm, kas piedāvājusi apgūt pavāra profesiju. Kāpēc Raimonds izvēlējies kļūt par pavāru? – Tobrīd viņš svārstījies starp diviem arodiem: pavārmākslu un galdniecību, jo abas prasa precizitāti un abas, vienkāršoti sakot, ir mūžīgas profesijas, tomēr pavāra amats licies mazdrusciņ mūžīgāks, jo ēst taču ēd pilnīgi visi.

Pirmo ēdienu, ko savā dzīvē pagatavojis, Raimonds atceras ļoti labi. Tas bijis Mārtiņa Rītiņa pirmo kulinārijas raidījumu laikā – viņš cepis vārītus kartupeļus ar visu mizu, ar olām, zaļumiem un biezpienu. Arī Raimondam šis ēdiens sanācis ļoti garšīgs, taču ievērību izpelnījies fakts, ka kartupeļus var ēst ar visu mizu. Tagad tas šķiet pats par sevi saprotams, bet toreiz – brīnums un vienlaikus arī stimuls izmēģināt un izdomāt kaut ko jaunu.

Raimonds ir ieguvis arī Latvijas gada pavāra titulu, turklāt divas reizes pēc kārtas, piedalījies un guvis panākumus starptautiskos konkursos. 2013.gadā TV sacensībās „Mūsdienu Latvijas garša” kļuvis par pārliecinošu uzvarētāju. Savukārt šī uzvara devusi Raimondam iespēju izveidot savu alu ar savu zīmolu „Zommers”. Starp citu, šis ir pirmais kāda šefpavāra alus Latvijā, bet laba ēdiena un vietējo produktu cienītājiem Raimonds pirmām kārtām saistās ar azartisko iestāšanos par mūsdienu latviskās garšas un Latvijas virtuves vērtībām.